Med början i backspegeln

Posted: December 31, 2013 in Livet på landet, Självförsörjning, Survivalism

Innan vi flyttade ut på landet hade vi läst mycket på forum och sajter kring vad hur vi skulle gå tillväga för att uppfylla det vi ville. Det som genomgående skrevs överallt var att när man bor på landet så finns det alltid något att göra. “Jaja”, tänkte vi, “vi vet nog hur vi kan göra färdigt och avgränsa”. Hah!

Nu har vi bott här i strax över två år, vilket är magiskt. Det känns som om vi alltid bott här, som att tiden inne i stan är någon skum dröm som kanske inte hänt. Vi är väldigt glada att vi flyttade ut på vinterhalvåret, för det gav oss tid att planera utan att känna att de aktiva månaderna rann iväg. Och även om vi tyckte att vi var rimliga och resonliga i våra första projekt, så visade sig det mesta vara större än vi trott, och leda till nya delmål, nya lärdomar och ny inspiration.

Vinterträdgård 2012

Vinterträdgård 2012

För lärt oss, det har vi banne mig gjort dagligen härute. Vi har som policy att inte skaffa några djur innan vi vet hur de bäst ska bo, utfodras och hanteras, vilket har medfört många timmars egenstudier (främst på alternativ.nu som är en fantastisk sida för självförsörjning) och byggprojekt. Men med eget vatten, eget avlopp och eget ansvar för hus och trädgård så kommer också praktiska lärdomar vare sig man vill det eller inte. Efter det första nyåret utan vatten var vi hemskt nöjda med vår sparade vattendepå för nödsituationer, och kunde utvärdera den. Efter någon vecka utan fungerande spolmekanism i toan här under hösten kunde vi konstatera att sånt ska vi inte peta med utan lämna till proffsen. Och bilarna… så mycket meck. Vi har byggt hönsgård och fårhus och grillplats, grävt potatisland och huggit ved och bankat stängselstolp.

Och alltihop är alldeles, alldeles underbart! För känslan av att vara kapabel nog att lösa problem och snårigheter själv är oslagbar. Att kunna stå på egna ben, att inte vara beroende av någon annan… Det inte bara exalterar, det ger också motivation att lära sig mer, prova mer, våga mer.

När vi tänker på vad vi hunnit med på de här två åren känns det väldigt hoppfullt inför framtiden, och vi tror definitivt att vi kommer uppnå våra drömmar och mål. Vinterplanen i år är att sätta oss ned och räkna på vad vi gör av med under ett år och av vad, så vi kan göra en anpassad plan för odling 2014. Dessutom har vi satt upp mål för träning, hobbytid och hus som blir istället för nyårslöften, vilket känns mycket bra (mer om det i separat inlägg).

Gott nytt år önskar vi och alla djuren!

Våra gutefår

Våra gutefår Bistra, Brynhilde, Brylla och Birka.

PS. Emma vill bara tillägga att hon är jäklarns nöjd över att ha pingat in 5000 poäng i vårt hemmagjorda zombieapokalypsträningsspel sådär dan innan nyårsafton (mer om det också i separat inlägg). Win! DS.

Advertisements
Comments
 1. Tomas says:

  Så kul att ni skaffat blogg!

  Ibland är jag lite avundsjuk på hur ni lever, det verkar så enkelt. Jobbigt men enkelt på något sätt.

  • Det kan nog framstå så i textform emellanåt, men visst har det sina utmaningar och tidskrävande insatser.

   Jag tänker att det nog blir enkelt/enklare om det överensstämmer så väl med det vi vill; dels känns även det jobbiga viktigt och dels märks det tydligt när något mest är onödiga överambitioner (då blir det jobbigt på fel sätt). Och sen gäller det förstås att dela på det, lyfta varandra och kommunicera hela tiden så vi håller oss på samma bana som varann. 🙂

   Men att behöva hugga, stapla och hämta in ved och elda dagligen för att få upp temperaturen från de standard-13-graderna vi har inne på vintern, eller ha x km till den lilla affären som stänger tidigt, eller gå upp extra tidigt för att mata djuren varje dag kan nog anses vara mindre bekvämt (om man inte gillar det förstås!). Eller bara en sån sak som att vi inte har mikro, eller högst två pluppar på bredbandet om vi ställer modemet på en precis plats i köksfönstret… 😉

   /Emma

 2. Erik says:

  Vilken fantastisk dröm ni lever i!!! Njut

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s