Fårbrottning och knektdräkt

Posted: February 15, 2014 in Livet på landet

Vi är nyss inkomna från en brottningsmatch med fåren, uppfriskande! Det var dags för en närmare översyn på klövar, horn, päls och ögon. Fåren är tama, men de gillar inte att bli fasthållna eller alltför närgångna ägare… Med list, knäckebröd och snabba reflexer fick vi i alla fall tag i dem en och en och kunde se över dem noggrannare. Vi passade också på att smörja in hornen med vaselin, då de blivit torrare nu under vintermånaderna. Vi är glada över att de är så fina i pälsen och ögonen, och inga problem med klövarna hittade vi heller. De har möjligen tappat i hull en del, så vi har bestämt att öka mängden hö ytterligare nu. Vi hoppas att våren inte dröjer så hemskt länge till, för deras skull.

En välkommen gäst.

En välkommen gäst.

Häromdagen hade vi besök av vår återkommande, högst oinbjudna, restaurantgäst ormvråken. Den har redan nappat åt sig ett gäng unghöns under hösten, till vårt stora förtret. Nu dröjde det inte mer än ett par timmar från det att vi ställde hönshusdörren på glänt (för att släppa in ytterligare lite sällsynt solsken) till dess att den hade hittat tillbaka. Den här gången tog den sig dessutom in i hönshuset, vilket förstås ledde till mycket skräck och panik. Hönsen larmar ofta och gärna om fara, så det gick snabbt att springa ut och se vad som stod på. Det räcker åtminstone med att någon av oss kommer ut så flyr ormvråken, och den här gången fick den bara med sig några fjädrar. Tre av ungtupparna tog sig ut, och tillbringade sedan resten av dagen i snåren på jordkällaren innan de vågade kika fram igen. Det är svårt att skydda hönsen från både rovfåglar och rävar, för vi vill förstås att det ska vara möjligt för våra djur att spatsera fritt ute när de önskar.

Det är hög tid att börja planera årets odlingar, något som brukar vara riktigt mysigt. Dels är det något vi gör tillsammans och för vår egen skull, och dels ger det en känsla av självbestämmande och att klara sig själv som är svårslagen. I år tänkte vi lägga mer fokus på huset, jordkällaren och större projekt i trädgården. Därför har vi valt att endast satsa på de välbekanta och för oss grundläggande arterna att odla i sommar. Potatis, morot och palsternacka är givna, liksom de kryddor och bär som redan rullar på i landen. Förhoppningsvis hittar vi några lättskötta sorter vi kan starta upp, och vi skulle gärna vilja få ned lite hassel, fläder och fruktträd i jorden.

Början till ett par knektbyxor.

Början till ett par knektbyxor.

Våren innehåller förstås också en del andra projekt som inte direkt har med gården att göra. En pistolskyttekurs drar igång i april (där vi redan smygövar på pistolklubben inför kursstart) vilket vi ser fram emot. Emma har gett sig på att sy en 1500-talsknektdräkt, som kommer att användas på lajv framöver. Mats planerar listigt nog att påbörja sin lite senare, för att kunna dra nytta av Emmas nyförvärvade kunskaper. Vi ska självklart åka på spelkonventet GothCon, och lite senare kommer LinCon där vi båda är med och engagerar oss. Det vore roligt att hitta en biodlingskurs att gå när pistolskyttet är klart, så vi är redo att skaffa bin senare i år om vi vill det.

Trots att vi bara har grundutbudet av tv-kanaler vågar vi påstå att det inte går någon nöd på oss!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s