Åter till Juratiden

Posted: June 17, 2015 in Uncategorized

Vi har försökt undvika spoilers från Jurassic World, men det kan möjligen finnas någon liten sådan nedan.

Jurassic Park gjorde verkligen ett bra intryck när den kom (1993), allt var nytt och stort och häftigt. Roller med karaktärsutveckling, nyanserade personligheter, osv. Emma, 9 år, hade både Lex och Ellie som rolemodels (Science! Kunnighet! Vegetarian! 😉 ). Så nu när vi gick på Jurassic World, 22 år senare, var det fullt med glada nostalgiförhoppningar som spratt omkring i magarna.

Och filmen var nog storslagen, och flörtade sceniskt mycket med den första filmen. Röd flare i regn som distraherar en T-rex, öppna fält med gräsätare, ensamma barn i parktransporten, återbesök i gamla entréhallen, osv. Det enda som verkligen kändes wow-nytt&häftigt var dock vattenbesten (som Emma kvickt döpte till mausoleumdinosaurien, i brist på minne), tyckte vi.

Det som däremot sänkte hela filmen totalt, var den omotiverade och degraderande Hollywood-stereotypning av rollerna som skett. Eller ja, kanske inte ens Hollywood, utan enligt samtidsideal som tydligen ska verka attraherande, tittarinbjudande och utan krav på tänk. Vi gör en pedagogisk lista för att visa några exempel:

Jurassic Park (1993) Jurassic World (2015)
709pjmV
chris-pratt-velociraptor-jurassic-world
Huvudrollerna har båda titeln Dr. och jobbar som arkeologer. Huvudrollerna är Nöjesparksvärdinna (kvinna) och Raptortränare (man).


still-of-laura-dern-in-jurassic-park-(1993)-large-picture jwclothes
Ellie har kläder för terrängen. Visst följer det dåtidens mode, men det är inte explicit eller utmanande. Claire har en vit dress och högklackat. Hon “byter om” senare i filmen, genom att knyta kavajen runt magen. Tur, så vi fick lite urringning.


tri346 150615_heels.jpg.CROP_.promo-mediumlarge
Ellie har likadana skor som den manliga huvudrollen. Kängor, gjorda för att överleva i djungeln med. Claire har inte likadana skor som den manliga huvudrollen (han har kängor). Hon har högklackat, som hon aldrig, aldrig tar av sig. Oavsett gyttja, stenbumlingar, krossad asfalt eller terrorflykt genom dessa. (Läs en nyanserad tanke om detta här.)


Picture 22 jwsmink
Ellie har i princip inte smink (annat än “vanligt skärmsmink” för att det inte ska blänka i huden) och fulgråter. Claire är diskret välsminkad med vattenfasta grejer och gör grimaser när hon blir rädd, men gråter oftast fint.


triceratops2 Bryce-dallas-howard-jurassic-world_4
Ellie filmas inte porrigt. Hon är upptagen med att vara en person snarare än ett objekt (kanske göra något så okvinnligt som att gräva i bajs!). Claire gör omotiverade porrkräl-poser i regnet när hon har hämtat ut T-rexen. Hon kommer verkligen inte upp/undan!


722c91e92027f0beb3bf6f7a7ef4752a Chris-Bryce-467
Ellie och Alan är ett par i filmen, men det visas inte upp och påtalas knappt. Vi minns inget hångel. Claire och Owen har varit ett par, men gjort slut. Tills det Omotiverade Hånglet uppstår mitt i filmen, instigerat av honom och avbryter henne när hon är upprörd. Consensual? Njaa…


Screen-Shot-2013-08-16-at-10.57.02 Jurassic-World-Robinson-Simpkins2
Huvudrollsbarnen är en tjejnörd och en lillebror. Storasyster kan asmycket grejer om allt och tar hand om sin bror. Huvudrollsbarnen är en pojkdouche och en lillebror. Pojkdouchen flirtar med alla tjejer (trots ett förutsatt monogamt förhållande), mekar med bilar och tar (till slut) hand om sin bror.


h5X6KqsjvBYl jurassic-world2
Det är överlägset mest Alan som tar hand om och räddar barnen genom hela parken. I flera dagar. Den här bilden visar enda gången Owen pratar/interagerar med barnen ensam. Ögonblicket varar endast under dinosaurieattacken. I övrigt har barnen en gråtande mor, en snygg assistent-barnvaktstjej och Claire som tar hand om dem (deras pappa visar inga känslor förrän i sista scenen).


Det är inte bara dinosaurierna på filmduken som återvänt till Juratiden år 2015, utan också synen på hur män och kvinnor ska se ut och bete sig.

1993, kom tillbaka! Allt är förlåtet!

(Det finns såklart tusen andra aspekter att titta på, som t ex representation av etnicitet, förhållandetyper och annat som inte är så bra i nån av filmerna. Men det var inte fokus den här gången.)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.